Înainte de a aplica folia de aur pentru decorare trebuie prelucrată suprafaţa de aplicare. Este de dorit ca pe aceasta să nu existe urme de grăsime, substanţe petroliere, praf sau altfel de impurităţi. Suprafaţa se prelucrează, după caz, cu o bucată de şmirghel foarte fin, în mai multe etape.
După prelucrare se aplică o amorsă şi un strat de finisare. Pentru întinderea foliei se utilizează o pensulă specială, fină, cu păr natural de origine animală.
Pentru fixarea foliei există diverse metode şi substanţe care diferă de la un ebenist la altul şi care pot fi preparate în atelier sau cumpărate din magazinele de specialitate.

Comoda Louis XVI, sec. XIX; Foto: Furniture Repair and Furniture Restoration Gallery
Etapele de restaurare se execută numai în anumite condiţii, cu materiale de calitate, instrumente de lucru adecvate etc. Piesele de mobilier stil au aplicaţii cu diverse metale: aur, argint, bronz, fier, fontă sau alte aliaje. Pe aceste aplicaţii sau direct pe lemn, fabricantul mobilei a aşezat foiţe de aur.
Trecerea vremii, diferenţele de temperatura şi umiditate deteriorează parţial sau total aceste aplicaţii. Restaurarea mobilierului vechi şi valoros necesită intervenţia unui specialist (ebenist sau sculptor restaurator) tocmai pentru a evita deteriorarea acestuia.
„Pentru început, se face o evaluare de ansamblu a piesei de mobilier. Urmează stabilirea cu cât mai mare exactitate a perioadei de fabricaţie. Abia după aceste etape începem să alegem materialele potrivite şi uneltele de lucru necesare.

Foiţă de aur pentru aplicaţii
Specialistul care intervine trebuie să-şi aleagă materialele şi instrumentele de lucru raportându-se la perioada în care a fost finalizată mobila. De exemplu, la finisare nu putem utiliza lacuri sintetice dacă iniţial s-a folosit şerlacul. Dacă nu respectăm anumite prescripţii putem deteriora ireversibil piesa de mobilier. Tocmai de aceea recomandăm doar intervenţia unui ebenist cu experienţă, a precizat Ioan Chiran, ebenist.
În cazul în care trebuie aplicată folia de aur este nevoie de experienţă, migală şi răbdare.
Restaurarea mobilierului de artă se realizează numai în încăperi dotate corespunzător. Atelierul în care se lucrează trebuie să fie curat, cu o temperatură şi umiditate constantă (se recomandă instalarea unui aparat de aer condiţionat), fără curenţi de aer puternici, şi fără praf.
Foto: National Science Foundation, Furniture Repair and Furniture Restoration Gallery
Autor: Romulus Cristea
Articol aparut in ziarul Romania liberă/ Suplimentul Ghidul caselor din 23 decembrie 2005
la ce adresa e laboratorul
Buna ziua,
Avem mai multe ateliere, in Bucuresti. Sunati la Mobil: 0722301578;